Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye

Bölcsődénk Pesterzsébet kertvárosi részén, csendes környezetben a Gyermekkert óvodával közös épületben működik.Tömegközlekedéssel és személygépkocsival egyaránt jól megközelíthető.

Intézményünk 56 férőhellyel 2 gondozási egységgel, 4 csoportszobával rendelkezik. Szobánként 12-14 gyermek  gondozását, nevelését 2 szakképzett kisgyermeknevelő látja el, gondozási egységenként 1 bölcsődei dajka segíti munkájuk folyamatosságát. Minden csoportszobánk tágas, esztétikusan berendezett, a játéksarkok kialakításával elég teret biztosítunk a gyermekek szabad játéktevékenységéhez. Gondozó-nevelő munkánk során az alapfeladatokon túl kiemelt figyelmet szentelünk a megismerési folyamatok fejlődésének segítésére, az érdeklődés kialakulásának és fenntartásának segítésére, a kommunikációra. Célunk a gyermeki személyiség kibontakoztatása az egyéni sajátosságok figyelembevételével.

Csoportszobáinkban állandó jelleggel megtalálhatóak konstruáló játékok, mozgásfejlesztő eszközök, képeskönyvek, utánzó-ill. szerepjáték kellékei. Ezek mellett a színes, változatos alkotó játékok kínálására is nagy hangsúlyt fektetünk,  a gyerekek játékosan ismerkednek meg különféle anyagokkal, eszközökkel. Játék kezdeményezések során festünk, rajzolunk, ragasztunk, gyurmázunk, biztosítjuk az alkotás kellékeit: ceruzát, zsírkrétát, só-liszt vagy főzött gyurmát, színes papírokat, ujjfestéket. Az elkészült alkotások az átadókban kerülnek kiállításra.

A bölcsőde játszókertje védett, zárt területen helyezkedik el, homokozó, burkolt és füvesített felületek egyaránt megtalálhatóak. Fontos számunkra, hogy minden évszakban elegendő időt tölthessenek gyerekeink az udvaron, ősszel falevelet gyűjtünk, télen hóembert építünk, szánkózunk, tavasszal megfigyeljük a természet ébredését, a fák virágzását. Az árnyat adó fák alatt nyáron is sok időt tölthetnek, nagy melegben vidáman pancsolhatnak a kerti zuhanyzók alatt!

A gyermek első közössége a bölcsőde, ekkor válik el először szüleitől, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a fokozatos, szülővel történő beszoktatásra! Fontos feladatnak tartjuk a család és a bölcsőde közötti szoros kapcsolatot, a nevelési elvek egyeztetését. Decemberben a gyerekekkel együtt várjuk a Mikulást, a farsangra meghívjuk a szülőket, nagyszülőket, és együtt búcsúztatjuk a telet. A természet szeretetére való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, a Föld Napján a gyerekek segítségével balkonládákba virágokat ültetünk, melyet később a gyerekekkel együtt locsolunk. A gyermeknap minden évben egy vidám délután, légvár, arcfestés, és kézműves programok garantálják a jó hangulatot. Nyáron a bölcsőde kóstolgató délutánján a leendő bölcsiseket és hozzátartozóit várjuk, lehetőséget adva a bölcsikezdés előtti ismerkedésre, barátkozásra.

A bölcsőde tálalókonyhával rendelkezik, az egészséges, életkornak megfelelő ételek a Kossuth Bölcsődében található bölcsődei főzőkonyhában készülnek. Ételeink ízletesek, változatosak, idényszerűek, az étlapot dietetikus és élelmezésvezető állítja össze. Szakorvosi véleményt bemutatva diétás étkezést is biztosítunk a H.A.C.C.P előírásnak megfelelően.

Alapítványunkon keresztül közvetlenül támogathatják intézményünk működését, mi ígérjük, hogy az Önök által nyújtott segítséget gyermekeik fejlődésére, nevelésére fordítjuk!

Eredményes munkánkat a bölcsőde családias, szeretetteljes légkörének, és a dolgozói kollektíva összehangolt, egymást segítő munkájának tulajdonítjuk.

Legfontosabb célunk, hogy a gyermekcsoportokban olyan pozitív, elfogadó, szeretetteljes légkört teremtsünk, ahol a gyermekek jól érzik magukat, a szülők biztonságban tudhatják gyermekeiket, és segítséget kaphatnak gyermeknevelési kérdésekben.

Szeretettel várjuk a pesterzsébeti kisgyermekes családokat!