A gyermekek élelmezése
A gyermekek életkori sajátosságai miatt a bölcsődékben helyben készített élelmezést biztosítunk. Mind az öt bölcsőde saját főzőkonyhával rendelkezik.
A modern táplálkozás-tudományi elvek szem előtt tartásával, szigorúan ellenőrzött minőségi követelményeknek (HACCP) megfelelően történik. A bölcsődék az élelmezési ügyvitel (Quadro Byte program) számítógépes feldolgozását alkalmazzák.
A bölcsődékben törekszünk a természetes alapanyagok felhasználásán alapuló élelmezésre. Lehetőség szerint tartózkodunk a mesterséges, illetve a mirelit alapanyag felhasználásától. Előnyben részesítjük a friss alapanyagok felhasználását, a zöldség-gyümölcs fogyasztását, a rostdús és cukormentes táplálást. A gyermekek étkeztetése korszerű élelmezés-technikai alapelvek figyelembevételével történik. A fizetendő térítési díjat a mindenkor érvényben lévő önkormányzati rendelet foglalja magában. Az ellátás lemondásának rendjét a házirend tartalmazza.
A bölcsődei élelmezés során az alábbiakra fordítunk figyelmet:
- Az étel mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű legyen.
- A higiénés követelményeknek megfelelő legyen.
- Megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal elkészített és élvezhető legyen.
- Új ételek, receptek kipróbálása, mely alkalmazkodik a gyermek egészséges életmódra nevelési programunkhoz.
- A hozzáadott cukor- és sótartalmat a minimálisra csökkentsük.
A diétára szoruló gyermekek étrendjét az élelmezésvezető-dietetikus állítja össze és kíséri figyelemmel.
Az étlap összeállítása 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról alapján történik.